Vraagprijs: € 389.000 kosten koper

Schaapweg 4, WESTERNIELAND


De voormalige pastorie 'De Weem' te Westernieland is een Rijksmonument van 1882, gebouwd in een sobere eclectische stijl. De pastorie hoorde in het verleden bij de naastgelegen vroeg Romaanse kerk en wordt ermee verbonden door een betonnen voetgangersbrug uit de jaren '30. Het object is uniek en heeft een zeer prettige sfeer in combinatie met veel ruimte. De tuin is in de omgeving bekend om de vele stinzenplanten, waaronder winterakonieten in de voortuin. De achtertuin heeft een zonnige groente- en kruidentuin, een gazon en bessenstruiken en fruitbomen. Tevens is er een royale vrijstaande werkruimte met garage, die voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt.

De landelijke ligging aan de rand van het dorp is geweldig; de Waddenzee is vlakbij en waar in het verleden de dijken doorbraken kijken we nu vrij uit over het Groninger Hoogeland.

Westernieland ligt tussen de dorpen Pieterburen en Den Andel aan het einde van de Westernielandstermaar, die hier tot 1520 via de Hiddingezijl en de Oude Riet uitmondde in de zee. Het dorp ontstond op een kwelderwal die rond 1350 werd bedijkt. Na de Kerstvloed van 1717 werd op anderhalve kilometer ten noorden van Westernieland een nieuwe zeedijk aangelegd. In 1811 werd de Noordpolder aangelegd en later in de jaren '40 ten westen daarvan de Linthorst Homanpolder. De oude naam van Westernieland is Mariaburen. Deze naam komt reeds voor in geschriften rond 1000 na Chr. Het betreft hier kortom een historische locatie met een rijke geschiedenis.

Indeling:
Begane grond-
Woningentree door dubbele voordeur, gang en 2 fraaie kamers aan de voorzijde van het huis, 1 ingericht als woonkamer met vaste kastenwand en de andere in gebruik als slaapkamer met kasten en bedstedewand, dwarsgang met zijentree, vervolgens een eetkamer en een tuingerichte werkkamer, keuken met inloopkast, aansluitend de bijkeuken met een doucheruimte, was- en cv-ruimte, aan het einde van de gang is het toilet gesitueerd.

Verdieping-
Overloop met bergruimte en zolderberging, 2 slaapkamers boven het voorhuis en 1 slaapkamer met
inloopkast boven het achterhuis, badkamer die voorzien is van ligbad, douche, 2de toilet en wastafel.

Tuin-
Fraai aangelegde besloten tuin met terrassen en groentetuin plus een werkruimte van circa 37 m² met vrijstaande garage van 22 m² en een bergzolder over het geheel.

Openbaar vervoer-
Een bushalte is op enkele minuten lopen. Er wordt een uursdienst onderhouden met het NS-station in Winsum. Vanaf daar is het 15 minuten met de trein via het Noorderstation naar het Hoofdstation in Groningen. Het NS-station in Baflo is in ca. 20 minuten met de fiets te bereiken.

Onderwijs-
In de directe omgeving van Westernieland zijn goede onderwijsvoorzieningen. Pieterburen heeft een Montessori basisschool en in Baflo is dit schooljaar het nieuwe gebouw voor Openbaar en Christelijk Basisonderwijs in gebruik genomen. Middelbaar onderwijs wordt aangeboden (vmbo/havo/vwo) in o.a. Warffum en Winsum.

Monument-
Voor Rijksmonumenten zijn specifieke subsidies voor onderhoud en duurzaamheid van toepassing. Meer informatie is te vinden op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erfgoed/vergunningen-leningen-en-subsidies-voor-monumenten
https://www.provinciegroningen.nl/subsidies/cultuur/regulier-onderhoud-rijksmonumenten-rorg/

Afspraak maken

Man              Vrouw

Tip een bekende